top of page

A-KEYS | SLOTENMAKER DEN HAAG: OPLEGSLOT, OPBOUWSLOT & VEILIGHEIDSSLOT SKG PKVW YALE LIPS ASSA-ABLOY MAUER PFAFFENHAIN NEMEF ZEISS-IKON CISA

Een oplegslot of opbouwslot (opdekslot) wordt, zoals de naam zegt, op de deur gemonteerd. Alleen de cilinder steekt door de deur heen. Doordat slechts een relatief kleine opening nodig is voor de cilinder blijft de deur intakt.  De kracht van een oplegslot is dat het de hele dikte van de deur benut.

Links: bovenaanzicht montage van een Oplegslot door de deur heen.
Rechts: ombouw Yale 634-635 naar SKG3 (SKG***) doormiddel van Kerntrekbeslag.

De meest voorkomende merken oplegslot (c.q. opbouwslot, opdekslot):

 

  • Yale 634 & 635 model met losse en vaste cilinder in doornmaat 50 / 60 mm

  • LIPS, 1753 & 1754 model met losse en vaste cilinder in doornmaat 50 / 60 mm (met verzet) (met verzet

  • Cisa (herkenbaar aan een driehoekige cilinder aan de binnenzijde)

  • Nemef

  • Zeiss-Ikon (niet meer te koop maar kwalitatief hoogwaardig product)

  • S2 etc.

 

Van al deze oplegsloten zijn alleen de LIPS 1753 & 1754 SKG gekeurd met twee sterren. Tevens is het zo dat geen van al deze modellen standaard wordt geleverd inclusief kerntrek beveiliging. Deze moet apart worden aangeschaft. En tot slot voldoen de sluitkommen van deze sloten geen van allen. Dat wil zeggen dat extra maatregelen moeten worden genomen om voor goede verankering van het slot te zorgen in de deurpost.

 

SKG gekeurde oplegsloten met Kerntrekbeveiliging

 

Oplegslot + Kerntrekbeveiliging + De Sluitkom™ combi korting:

LIPS 1753 / 1754 +
Kerntrekbeveiliging +
Sluitkom™

—————————
SKG*** €475.-

Yale 634 / 635 +
Kerntrekbeveiliging +
Sluitkom™
—————————
SKG*** €320.-

 

Dat is meer dan 15% korting!! Prijzen inclusief montage, btw & 5 jaar garantie.

 

De veiligheid van Oplegsloten

Kracht: oplegsloten worden ÓP de deur bevestigd. Alleen de cilinder steekt door de deur. Het slot ontleent zijn kracht derhalve ten eerste aan de kwaliteit, materiaal en dikte van de deur zelf, en ten tweede aan de kwaliteit van de ‘sluitkom’ (het deel dat in de deurpost is bevestigd). Dit lijkt vanzelfsprekend echter constateren onze monteurs telkens opnieuw dat sluitkommen in slechte staat verkeren, dat er menigmaal een kom is verwisseld en dat het hout van de deurpost in slechte staat verkeert.


Tevens moet ook gezegd worden dat architecten ontzettend onbenullig doen ten aanzien van het plaatsen van degelijke deurposten. Wanneer deurposten uit composieten bestaan, of slechts 1 cm hout overblijft na het frezen van een sluitkom, heeft het nauwelijks zin om een duur slot te plaatsen: een inbreker hoeft maar een trap te geven om binnen te komen. Zelfs driepuntssloten kunnen niet compenseren voor een slecht gecontsrueerd deurpost.

Eenvoudige montage: Montage van een oplegslot is eenvoudig. Bovendien is de LIPS 1753 oplegslot (SKG**) op aanvraag leverbaar met certificaat cilinders (SKG*** gecertificeerd). Uw sleutels kunnen niet worden gekopieerd behalve met een pas. Tevens is er, tegen meerprijs, voor de LIPS 1753 oplegslot óók ‘anti-kerntrekbeslag’ leverbaar. Het standaard ‘rozet’ kan worden vervangen voor dit anti-kerntrek rozet en daar zijn inbrekers niet blij mee! Zowel LIPS als Yale oplegsloten kunnen jarenlang probleemloos functioneren mits goed gemonteerd.

 

Let op de draairichting als u een oplegslot bestelt

Let op: Oplegsloten bestaan in links en rechtsdraaiende uitvoering. Dit is noodzakelijk omdat deuren zowel links als rechts scharnieren. Bovendien kunnen deuren zowel naar binnen als naar buiten draaien. (Een WC deur scharniert doorgaans naar buiten, een voordeur naar binnen). De draairichting kan om deze redenen op vier verschillende manieren worden gedefinieerd:

 

  • DIN links binnendraaiend

  • DIN rechts buitendraaiend

  • DIN links buitendraaiend

  • DIN rechts binnendraaiend

In de praktijk is het handig als u doorgeeft aan de monteur aan welke zijde van de deur u staat (binnen of buiten) of het slot links of rechts gemonteerd is en of de deur naar binnen of buiten draait. Tuindeuren en balkonddeuren draaien vaak naar buiten. Deuren aan de straatzijde draaien meestal naar binnen.

De-SluitkomTM-Slotenmaker-Den-Haag.jpg
Draairichting Deur Oplegslot Insteekslot

Linkse en rechtse oplegsloten zijn niet onderling verwisselbaar omdat de schoten bij het omkeren andersom komen ten opzichte van elkaar (de dagschoot zit bij Yale en LIPS altijd onder de nachtschoot). De dagschoot wordt aan de binnenkant bediend door een haak dat opzij wordt getrokken. De dagschoot ‘valt’ automatisch in de sluitkom in de deurpost als u de deur dichttrekt. De nachtschoot kan alleen met behulp van een sleutel worden bediend. De deur is derhalve pas echt op slot als de sleutel is gedraaid in het slot! Wanneer u dat nalaat, kan de dagschoot met een ‘flipperkaart’ worden ‘geflipperd’ en is een dief/inbreker zo binnen …

Oplegsloten vergrendelen maar op één punt

Als de sluitkom in de deurpost niet goed is bevestigd (een probleem met de standaard sluitkommen) kan de deur worden geforceerd. Bij plaatsing van een oplegslot dient de monteur altijd te controleren of de deur stevig genoeg is en de sluitkom goed is bevestigd. De kwaliteit van de deurpost is van groot belang bij het voorkomen van inbraak!

​​

De Sluitkom™ perfecte aanvulling voor Oplegsloten

Bij aanschaf / montage van een LIPS oplegslot raden wij altijd ook De Sluitkom™ aan. Deze combinatie is bijzonder krachtig en is SKG*** gecertificeerd! Bovendien geeft Slotenmaker Den Haag (SDH) 5 jaar garantie en 100% geld terug als uw deur ooit wordt geforceerd met deze combinatie!

Voor verdere informatie zie deze brochure over deursloten vervangen

Yale Oplegslot (Niet SKG maar wel goed!)

 

Yale oplegsloten zijn zeer betrouwbaar en kunnen jarenlang probleemloos functioneren zonder enig onderhoud. De sloten zijn van dermate grote eenvoud dat er eenvoudigweg heel weinig mis mee gaat. Het binnenwerk is van staal en messing en de schoten zijn massief messing en zijn heel moeilijk te buigen of breken. Bovendien zijn deze sloten doorgaans goedkoper dan de duurdere SKG gecertificeerde LIPS oplegslot. Nadeel is dat Yale a) geen SKG certificaat heeft en dus niet als standalone voldoet aan de eisen van verzekeraars (men moet minstens twee bijzetsloten plaatsen) en b) dat Yale geen kerntrek beveiliging leveren.

A-keys | Slotenmaker Den Haag hebben wel een degelijke kerntrek beveiliging voor Yale ontwikkeld. Deze is op aanvraag te leveren en komt uit onze eigen werkplaats. U kunt de Yale anti-kerntrek rozet bestellen via onze contactformulier.

Tevens hebben wij De Sluitkom™ speciaal ontwikkeld voor de Yale oplegslot. De combinatie Yale oplegslot + Sluitkom™ is bijzonder krachtig. Samen met onze anti-kerntrek beveiligd rozet heeft u een superieur product in huis. Op deze combinatie geldt bovendien een 100% geld terug garantie als er ooit via de voordeur wordt ingebroken!

 

LIPS Oplegslot 1753 / 1754 SKG** & SKG***

 

Van het merk LIPS zijn er in tegenstelling tot Yale wel SKG*** uitvoeringen. Het betreft dan met name de combinatie LIPS oplegslot met anti-kerntrek beveiligde rozet. Let wel: LIPS leveren standaard geen anti-kerntrek beveiligde rozet ook al fabriceren zij ze wel! De standaard rozet die LIPS levert bij de oplegsloten LIPS 1753 is weliswaar een ‘zwaar model’ die het onmogelijk maakt om de cilinder in zijn geheel te ontwrichten door trekken of draaien, het voorkomt echter niet dat de cilinder ‘kern’ ‘getrokken’ kan worden met speciaal gereedschap. Consumenten zullen dus apart een anti-kerntrek beveiligde rozet moeten kopen of laten monteren. Dat verhoogt aanmerkelijk de kosten van het slot en de montage.

Bovendien is LIPS in de afgelopen jaren overgegaan op andere productie methodes en wordt het binnenwerk van het slot heden van gietmateriaal vervaardigd. De nieuwe legering is inferieur aan de oude messing modellen en levert de fabrikant waarschijnlijk een kostenbesparing op, terwijl de consument er geen voordeel aan heeft! Zonde! Echter, het slot heeft een SKG** certificaat en wordt met anti-kerntrek beveiligde rozet SKG*** Ook de LIPS oplegsloten kunnen bij Slotenmaker Den Haag worden gecombineerd met De Sluitkom™ geleverd en of gemonteerd worden. Tevens bieden wij op deze combinatie 100% geld terug garantie als de deur ooit wordt geforceerd!

 

LIPS Bijzetslot SKG met Trekker of Draaiknop

De LIPS bijzetslot 1755 is een handig klein extra slot voor zowel voordeuren als kelderdeuren, studentenkamers etc. Het slot valt automatisch dicht. Dit model is tegen meerprijs leverbaar met SKG** en SKG*** gekeurde cilinder en rozet. De standaard LIPS sluitkom is echter niet stevig genoeg en het is raadzaam dit slot niet als hoofdslot te plaatsen tenzij op locaties waar de kans op inbraak gering is.

 

LIPS Bijzetslot met Draaiknop

De LIPS bijzetslot 1758 heeft aan de binnenzijde een knop in plaats van een trekker en tevens een rechthoekige schoot. Dit type slot valt niet dicht maar moet met een sleutel op slot worden gedraaid. Wordt veelal toegepast in kelders, garageboxen en dergelijke. Als bijzetslot op de voordeur is het handig omdat het niet open gehouden hoeft te worden met de sleutel. Net zoals de LIPS 1755 is dit slot tegen meerprijs leverbaar met SKG** en SKG*** gekeurde cilinder en rozet. Helaas laat de sluitkom nogal te wensen over waardoor ook dit slot niet als hoofdslot moet worden gebruikt maar in combinatie met andere sloten.

Hierboven Links: Yale slot opengewerkt. Midden: LIPS bijzetslot met draaiknop en blokschoot. Rechts: LIPS bijzetslot met Valschoot.

 

Oplegslot: aanschaf, montage en onderhoud

Oplegsloten liggen zichtbaar aan de binnenzijde óp de deur en komen voornamelijk voor op stompe, naar binnen draaiende deuren. Gaat het om een hoofdslot (dag-en nachtslot) dan wordt de dagschoot aan de binnenzijde bediend met een trekker. De nachtschoot wordt aan de binnenzijde gewoonlijk met de sleutel bediend al zijn er ook modellen met een draaiknop.

 

Het vervangen of nieuw monteren van dit type slot is doorgaans goed te doen, zeker als je een beetje handig bent. Belangrijk bij keuze en aanschaf zijn vooral de doornmaat en de draairichting (zie bij tips voor aanschaf verderop deze pagina). Bijzet oplegsloten hebben alleen een nachtschoot en worden aan de binnenzijde vrijwel altijd met een draaiknop bediend. Al worden zowel bijzetsloten als hoofdsloten van dit type slot in nieuwbouw vrijwel niet meer geplaatst, toch zijn er nog talloze op voordeuren en algemene toegangsdeuren in gebruik.

Oplegsloten met vaste en losse cilinder

 

Er is onderscheid te maken tussen modellen met vaste- en met losse buitencilinder (staartcilinder). De modellen met vaste cilinder vormen één vast geheel, bij modellen met een losse cilinder worden slotkast en buitencilinder pas bij montage met elkaar verbonden. Ben je een beetje handig dan is het monteren of vervangen van een oplegslot goed zelf te doen, waarbij opgemerkt dat de montage van een model met vaste buitencilinder wat eenvoudiger is dan bij een model met losse buitencilinder.

 

 

Kerntrekbeveiliging voor Oplegsloten

Het kerntrekken is een tegenwoordig zeer populaire inbraakmethode. Hoewel deze techniek in de praktijk voornamelijk op insteeksloten (met profielcilinders) wordt toegepast kan ook een oplegslot (met staartcilinder) op deze manier worden geforceerd. Sinds enige tijd bestaan er nu ook anti-kerntrek rozetten voor oplegsloten van de merken Lips, Nemef en Mauer. Deze rozetten zijn alleen geschikt voor de sloten van deze merken en zijn toepasbaar op zowel de modellen met losse - als die met vaste buitencilinder. Ook Ami levert een anti kerntrek rozet specifiek voor genoemde sloten.

 

Oplegsloten: Tips voor aanschaf

  • Kies bij voorkeur voor een SKG-goedgekeurd model. Deze worden niet door alle merken geleverd. Naast Lips, de meest bekende, bieden ook Nemef, Mauer en Necoloc een goedgekeurde uitvoering. Gaat het alleen om het vergroten van de inbraakwerendheid dan kan bijplaatsing van SKG goedgekeurde bijzetsloten het alternatief zijn.
     

  • Let op de draairichting: is het een naar binnen- of naar buiten draaiende deur; zit het slot aan de binnenzijde links of rechts op de deur. 
     

  • Vervang je een bestaand slot houd dan rekening met de doornmaat. Komt de doornmaat niet overeen met die van het oude slot dan krijg je na montage van het nieuwe slot waarschijnlijk te maken met zichtbare schade naast de buitencilinder (omdat de positie van de buitencilinder in dat geval veranderd).
     

  • Meet de doornmaat voor de zekerheid aan de buitenzijde van deur. Is het te vervangen slot een model met verstelbare doornmaat dan kunnen de maten van binnen- en buitencilinder namelijk afwijken. Ga dus altijd uit van de doornmaat van de buitencilinder.
     

  • Het correct meten van de doornmaat kan soms lastig zijn (bijvoorbeeld als er een anti- inbraakstrip op de deur zit). Bij twijfel kun je het bestaande slot het best losschroeven en van de deur halen om te meten (in geval van een slot met losse buitencilinder vereist het weer terugplaatsen wel enige handigheid).
     

  • Sommige oudere (en vaak niet meer leverbare) sloten hebben afwijkende doornmaten. Heb je te maken met een dergelijke afwijkende maat dan bieden de modellen van Lips, Necoloc en S2 met verstelbare doornmaat (48mm tot 62mm) waarschijnlijk uitkomst. Deze zijn verkrijgbaar bij de professionele bouwmarkt, de slotenspeciaalzaak en via Internet.
     

  • Gaat het om een slot van het merk Zeiss Ikon dan kan vervanging lastig zijn. Deze sloten zijn, hoewel ze zeer goed zijn, niet meer leverbaar in Nederland. Alleen gespecialiseerde slotenwinkels hebben er soms nog wel een op voorraad. Heb je een Zeiss Ikon oplegslot waarvan de binnen- of buitencilinder niet goed meer werkt dan is er vaak nog wel de mogelijkheid om alleen een nieuwe cilinderset te kopen. Ook hier geldt dat deze alleen te krijgen zijn bij sommige gespecialiseerde slotenwinkels. Let wel op dat je de juiste cilinderset aanschaft: er is een uitvoering voor profielcilinder en een voor staartcilinder. 
     

  • Vervang je een bestaand slot, neem er dan bij voorkeur een van hetzelfde merk, je hoeft dan waarschijnlijk de minste aanpassingen te doen.
     

  • Kies bij voorkeur een slot met vaste buitencilinder. Deze zijn het makkelijkst te monteren. Houd er wel rekening mee dat deze zijn afgestemd op deuren met een dikte van plm. 40mm. Is je deur veel dikker, kies dan voor een slot met losse buitencilinder.
     

  • Een slot met aan de binnenzijde een draaiknop is praktisch maar niet aan te bevelen op deuren waarin of waarnaast beglazing zit. Dit vanwege het grotere risico op inbraak.

 

Slot werkt niet goed: Montage & Onderhoud van Oplegsloten

 

Wil je een oplegslot plaatsen dan kun je daarvoor natuurlijk een slotenmaker inschakelen. Ben je een beetje handig dan kun je de montage ook heel goed zelf doen.

 

Het mechanisme van een oplegslot (zowel het slot als de cilinder) kan drooglopen, vooral in deuren die direct blootstaan aan weer en wind. Slot en cilinder slijten in dat geval sneller. Om uitdroging en slijtage van de cilinder(s) te voorkomen: Smeer de cilinders zo eens per jaar of per twee jaar met slotspray. Dit geldt vooral voor de buitencilinder; deze wordt doorgaans vaker gebruikt en staat bloot aan weersinvloeden. Een kort spuitje in het sleutelgat is voldoende. Beweeg de sleutel hierna een paar keer heen en terug in de cilinder en draai hem een paar keer rond.  Let op! Gebruik voor cilinders uitsluitend slotspray, d.w.z. spray waarvan op de verpakking staat aangegeven dat hij geschikt is voor het smeren van cilinders.
 

Spuit eens per drie of vier jaar wat smeermiddel via de dagschoot (dagschoot induwen) in de slotkast en draai het slot een paar keer open en dicht. Je zou eventueel het slot van de deur kunnen halen en de binnenplaat losschroeven. Je kunt dan zien waar je moet smeren. Het binnenwerk van dit type slot is niet gecompliceerd maar wil je er onderdelen uithalen (om te reinigen) kijk dan wel eerst goed hoe en waar ze precies geplaatst zijn. Bij sommige modellen staan er onderdelen onder veerspanning. Het kan handig zijn om vooraf even een foto te maken. 

 

Het is belangrijk dat het slot even soepel werkt met de deur open als met de deur dicht. Is dat niet het geval dan is het slot niet juist gemonteerd (hoogte en/of diepte van slot en sluitkom corresponderen niet met elkaar). Gevolg: slot en cilinder(s) zullen sneller slijten.

Werkt een slot niet goed (meer) dan hoeft dat niet altijd te betekenen dat het defect is. In veel gevallen is de oorzaak te vinden in werking en/of verzakking van deur of kozijn of in het drooglopen van het sluitwerk. Lees meer op deze pagina...

bottom of page